Transkripsjon av AI-Readiness webinar

Få innsikt i AI-klarhet og informasjonsstrukturering med Contesto i dette informative webinaret om intelligent informasjonsstyring.

Picture of Oddvar Sæth

Oddvar Sæth

PUBLISERT

05.06.2024

LESETID

4. min

TEMATIKK

Ja, da er klokken 10.

Velkommen til webinar med Contesto.

Webinaret har vi kalt:
Er informasjonen din klar? Og kan vi overlate kaoset til robotene?

Mitt navn er Oddvar Seth, og jeg er markedssjef i Contesto. Med meg har jeg mine kolleger, Thomas og Christine, som er rådgivere i Contesto. De skal få presentere seg selv straks.

Mange av dere kjenner Contesto fra før, men noen av dere er nye for oss. Vi er et selskap som har jobbet i over 20 år med informasjon og strukturering av informasjon. Vi fokuserer på intelligent informasjonsstyring, som handler om samspillet mellom teknologi og mennesker, og hvordan vi kan få systemer og strategier til å spille sammen for å oppnå god informasjonsstyring i bedriftene.

Dette webinaret handler mye om informasjonsstruktur, spesielt nå som AI har blitt stadig mer aktuelt.

Vi har mye å gå gjennom i dag, så vi skal starte straks. Kort om plattformen dere er på nå: Det er en spørsmålsfane oppe i høyre hjørne som dere kan bruke for å stille spørsmål. Vi vil se spørsmålene i oversikten og adressere dem til slutt i webinaret. Vi skal holde på i cirka 45 minutter, og på slutten vil dere få mulighet til å skanne en QR-kode som tar dere til en test vi har kalt AI Readiness Assessment. Her kan dere svare på 21 spørsmål og få en score som sier noe om hvor dere står i forhold til å være forberedt på AI i deres organisasjon. I etterkant av testen vil dere få en rapport, og rådgiverne våre kan gi dere en gratis gjennomgang av rapporten for å se hvordan dere kan jobbe videre med å bli klare for AI.

Da tror jeg at jeg har sagt nok. Bruk spørsmålsfanen og chatten hvis det er noe dere lurer på, men spørsmålsfanen er mest praktisk for å stille spørsmål som vi kommer tilbake til til slutt. Hvis vi ikke rekker alle spørsmålene, kan vi følge opp i etterkant av webinaret.

Da gir jeg ordet videre. Vær så god!

Takk! Mitt navn er Kristine Berg-Olsen, og jeg jobber som rådgiver i informasjonsstyring. Jeg har jobbet med dette i syv år og har en sertifisering i endringsledelse. Jeg brenner for å sikre at tekniske endringer forankres i reelle brukerbehov, og hvordan man kan få mest mulig utbytte av tekniske investeringer gjennom brukeradopsjon.

Jeg heter Thomas Grønli, og jeg er også rådgiver innen informasjonsforvaltning. Jeg har vært i IT-bransjen i mer enn 20 år, spesielt innen informasjonsforvaltning. Jeg brenner for samspillet mellom mennesker og teknologi, og for å bruke riktige verktøy til rett tid. Det er mitt fokus.

I dag skal vi snakke om kunstig intelligens (AI), som utvikler seg raskt og endrer måten vi jobber på. Vi har begrenset temaet vårt i dag til generativ AI, altså AI som hjelper oss å produsere nytt innhold. Vi skal fokusere på hvordan man blir klar for AI, men også se litt på hva som er mulig med generativ AI i dag.

ChatGPT er et eksempel på generativ AI. På skjermen ser dere at vi har spurt ChatGPT om å si noe om seg selv. Kort oppsummert, den kan generere nytt innhold basert på språkmodeller og input. Thomas skal forklare dette litt mer konkret for oss.

Yes, jeg skal prøve! Dette er ikke en teknisk gjennomgang, men en overordnet forklaring basert på materiale fra Microsoft, som beskriver det godt. Alle chatbaserte generative AI-er fungerer på lignende måter, enten det er ChatGPT eller Copilot. De starter med verktøyene vi jobber med daglig, som programmene vi bruker til å opprette, redigere og motta informasjon. Mange jobber i Office-pakken fra Microsoft, og Copilot er en AI delvis integrert i disse programmene. 

Vi skal konsentrere oss mest om det Microsoft kaller for Microsoft Graph, som omfatter all informasjon vi har lagret: filer, dokumenter, e-poster, chatter, kontaktinformasjon, kalender og så videre. AI-en bruker denne interne informasjonen sammen med ekstern kunnskap fra internett for å generere nytt innhold. 

Det er viktig å vite at kunstig intelligens ikke er magi, men avanserte algoritmer som bruker ekstern kunnskap til å forenkle daglige oppgaver. Men hvis vi mater AI med dårlig data, vil resultatene også bli dårlige. Dette er grunnen til at god informasjonsforvaltning er viktig for å bli klar for AI.

Vi har brukt generativ AI i utformingen av dette webinaret. Nesten alle illustrasjonene er laget med AI. Informasjonsforvaltning handler om å samle, lagre, forvalte og vedlikeholde informasjon for å sikre at den er tilgjengelig, korrekt og sikker. AI kan avdekke svakheter der vi er dårlige, og derfor er prinsippene for informasjonsforvaltning mer aktuelle enn noensinne.

Hvordan kan vi forberede oss på AI? Vi skal bruke tiden vår i dag på tips til hvordan man kan få på plass en god strategi for å ta i bruk denne typen teknologi.

Før vi setter ordentlig i gang, vil vi vite om noen av dere allerede har satt i gang tiltak for å bli klare for AI. Vi skal snart ha en poll på siden her som dere kan fylle ut. Svar gjerne om dere har startet tiltak eller ikke.

Poll-resultatene viser at mange har startet tiltak, men flere har ikke. La oss gå gjennom de temaene vi skal snakke om i dag.

Det første temaet er tilgjengeliggjøring av informasjon. For å sikre at AI-en får god data å jobbe med, må vi definere hvilken informasjon som skal være tilgjengelig for AI. Vi må være åpne, men også sørge for at sensitiv informasjon skjermes. En oversikt over informasjonskilder og filstrukturer er viktig for å få god kontroll.

Eksempler er følsomme etiketter fra Microsoft, metadata-funksjonalitet i informasjonsforvaltningssystemer og kontroll på lokal lagring. Det handler om å kartlegge informasjonen, hvordan den oppstår, lagres og brukes, og å sikre god informasjonsforvaltning.

Vi må også ha klare ansvarsnivåer i organisasjonen: individuelle brukere, informasjonsansvarlige og overordnede lover og regler. Endringsledelse er viktig for å få med brukerne på reisen, og ADKAR-modellen fra Prosci kan være nyttig for å oppnå brukeradopsjon ved en endring.

Hvordan blir man god på å stille de riktige spørsmålene til AI? Dette er noe man kan starte med med en gang, og det handler om å chatte med AI på en forståelig måte og bruke søkefraser effektivt.

Nå er vi nysgjerrige på hvilke områder dere føler dere mest forberedt på. Vi har en ny poll på siden her som dere kan svare på.

Poll-resultatene viser at mange føler seg forberedt på digital kompetanse, sikkerhet og ansvarliggjøring, og oversikt og klassifisering av informasjon. Det er viktig å ha et godt grunnlag for å håndtere AI.

Det er viktig å tenke på informasjonen AI skaper, hvordan man skal merke den, og hvordan man kan sikre kvaliteten på AI-generert informasjon. VG har en AI-basert oppsummering med en disclaimer som viser at informasjonen er verifisert av redaktører. Slike tiltak kan være nyttige for å kvalitetssikre AI-generert informasjon.

Avslutningsvis, det er ingen grunn til å haste med å implementere AI. Start med å sette i gang dialogen blant beslutningstakerne, kartlegg informasjonen, og sørg for at strategien deres tar høyde for de ulike brukergruppenes behov. Husk også å bevisstgjøre brukerne om bruk av åpne løsninger og viktigheten av digital kompetanse.

Nå åpner vi for spørsmål fra chatten og spørsmålsfanen.

---

Dette er renskrivingen av webinaret. Jeg har beholdt hovedinnholdet og strukturert det for bedre flyt og lesbarhet.

Relaterte innlegg

artikkel

IM-strategi

Les om viktigheten av en effektiv informasjonshåndteringsstrategi for 2024, inkludert klassiske mål som rydding av data og datafangst i denne informative artikkelen.

Les mer
Read more